Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Παραινέσεις στο κουκουέδικο


   # Το ΚΚΕ ... λένε (διάφοροι) ... έπρεπε να διατυπώσει την θέση του ... αλλά να ψηφίσει ένα καθαρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ... με την ελπίδα πως θα δημιουργηθεί μέσα στον λαό ένα ισχυρό κύμα ενάντια στις επιλογές της καπιταλιστικής ΕΕ, που μπορεί να φέρει το δυνάμωμα του λαικού κινήματος.

    Απορία: Μπορεί να χτιστεί ένα λαικό κίνημα πάνω σε θέσεις που δεν μπορούν να συντεθούν με κανένα λογικό τρόπο?? Η θέση ... ρήξη και αποδέσμευση απο την ΕΕ που δεν αλλάζει, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική εξουσία ... μπορεί να συναθροιστεί και να αποτελέσει την βάση λαικού κινήματος με την θέση ... ναί στην ΕΕ που θα αλλάξει και θα εγκαταλείψει την λιτότητα υπέρ των λαών και κατά του κεφαλαίου και στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό τότε να φύγουμε και να προσπαθήσουμε να ορθοποδήσουμε με δραχμή με την οποία μάλιστα θα αποπληρώσουμε και το χρέος που αναγνωρίζουμε !!!
Οταν δηλαδή ο ένας πιστεύει πως η ΕΕ δεν αλλάζει από μιά φιδοφωλιά καπιταλιστών που επιβάλει την διχτατορία της αστικής εξουσίας ... και ο άλλος θεωρεί πως βρίσκεται μέσα σε ένα περιβάλλον που μπορεί να σεβαστεί το δίκαιο των λαών αρκεί να επικρατήσει ένα διαφορετικό πολιτικό προσωπικό ... τότε το κίνημα που θα οικοδομηθεί απο αυτές τις δυνάμεις ... δεν θα έχει ούτε κοινούς ταχτικούς ούτε (κυρίως) στρατηγικούς στόχους ... και μοιραία θα εκφυλιστεί σε “συντεχνιακό” που θα εξαϋλωθεί στην πρώτη κρίσιμη καμπή. Εχει συμβεί χιλιάδες φορές στην ιστορία !!!
 
Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να γίνει κάτι παρόμοιο ... ήταν το “αντιμνημονιακό μέτωπο” που σήμερα βλέπουμε την μοιραία καταληξή του ... και “ευτυχώς” που το ΚΚΕ κατάφερε να μην “λερωθεί” εκεί μέσα.

    # Οταν τα λαικά κινήματα φτάνουν στην ιστορικά κρίσιμη καμπή ... εκεί δηλαδή που οι αντικειμενικές συνθήκες φαίνεται να συμβαδίζουν με τον υποκειμενικό παράγοντα ... δυό δρόμους μπορεί να πάρουν. Τον δρόμο που ορίζουν οι αντικειμενικοί παράγοντες και επιβάλει ο ώριμος υποκειμενικός. Είναι η ανατροπή, η ρήξη, η κατάκτηση της εξουσίας. Είναι η επαναστατική κατάσταση ... είναι η πρόοδος. Τον δρόμο της αναβολής της ρήξης, του συμβιβασμού, της στροφής του υποκειμενικού παράγοντα ενάντια και αντίθετα στην αντικειμενική κίνηση. Είναι η προσπάθεια να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας ανάποδα. Είναι αντιδραστική κατάσταση.

    # Την μιά ή την άλλη εκδοχή ... όσον αφορά την εξέλιξη της θέλησης και της αποφασιστικότητας των μαζών (υποκειμενικός παράγοντας) στην κρίσιμη καμπή ... την καθορίζει σε σημαντικό βαθμό (όχι μόνο) η προετοιμασία που θα προηγηθεί. Εκεί βρισκόμαστε (προ πολλού).

    # Οταν ο υποκειμενικός παράγοντας ... δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των αντικειμενικών συνθηκών αποκτά τεράστια σημασία η προετοιμασία των μαζών. Τα λαικά κινήματα αυτής της φάσης μπορούν να θέτουν διάφορους τακτικούς στόχους που όμως πάντα θα έχουν ελάχιστη βαρύτητα σε σχέση με την τελική εξέλιξη του κινήματος. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι πάντα το εαν στην διαδικασία οικοδόμησης του κινήματος ... αυτό θα αποκτά ταξική ταυτότητα. Εαν απο λαικό κίνημα θα μπορεί να μετατραπεί σε ταξικό. Κανένα λαικό κίνημα στην ιστορία που δεν διαμόρφωσε ταξικά χαρακτηριστικά ... δεν κατέληξε ... παρά στην ουρά της αντίδρασης και στο τσάκισμα. Απο την άλλη βεβαίως στην ιστορία ... έχουν “χαθεί” ταξικά κινήματα ... αλλά ή αιτία πάντα ήταν η άμβλυνση του ταξικού τους χαρακτήρα. Αυτό είναι το κουμπί.

    # Κάποτε όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Στις φάσεις συγκέντρωσης δυνάμεων ... πάντα θα μπαίνουν αμείλικτα διλήμματα. Ταξικός χαρακτήρας ... versus ... μαζικοποίηση. Τακτικοί στόχοι που υπηρετούν την μαζικοποίηση και μετά βλέπουμε ?? Τακτικοί στόχοι που δυναμώνουν τον ταξικό χαρακτήρα και υπομονή για να μας ακούσουν ?? Η μαζικοποίηση θα εξελιχθεί σε οπορτουνιστικό πνιγμό ?? Η ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα θα οδηγήσει στην απομόνωση ?? Η μαζικοποίηση θα ιδεολογικοποιηθεί ψάχνοντας ενδιάμεσα στάδια εξουσίας και παράξενες συμμαχίες για τα αρχικά τάχα βήματα ?? Η ταξική καθαρότητα θα απομακρύνει κοινωνικές ομάδες που η αναβλητικότητα τις κάνει να φαντασιώνονται ενδιάμεσα στάδια ??

    # Οταν αφήνεις έναν λαό να πιστεύει πως με κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα αλλάξει την τύχη του ... τι ακριβώς εξυπηρετείς ... την μαζικοποίηση ή το ταξικό χαρακτήρα ?? Τίποτα απο αυτά τα δύο.
Μόνο να φουντώνεις τον οπορτουνισμό, τον συμβιβασμό και τελικά την εκφύλιση με αναπότρεπτο αποτέλεσμα ...
... να αφήνεις έναν λαό να πιστεύει πως θα αλλάξει η τύχη του στηρίζοντας τις βασικές επιλογές του ταξικού αντιπάλου (ΕΕ και ΝΑΤΟ) !!! Τότε τι ακριβώς εξυπηρετείς ... την μαζικοποίηση ή το ταξικό χαρακτήρα ?? Τίποτα.
Ο ήδη εκφυλισμένος ταξικός χαρακτήρας θα εκτραπεί σε μιά μάχη κάτω απο “ξένες σημαίες” ... μέχρι η ψεύτικη και ανούσια μαζικότητα (που είχες πετύχει αν την είχες πετύχει) να ξεφουσκώσει στην πρώτη δυσκολία. Η ήττα.
Με το να “θυσιάζεις” τον ταξικό χαρακτήρα στο όνομα οτι θα αποτραβήξεις τις μάζες απο τις “ξένες σημαίες” ... όσο ακόμα αυτές δεν έχουν χρεοκοπήσει στα μάτια του λαού ... τι ακριβώς εξυπηρετείς ... την μαζικοποίηση ή το ταξικό χαρακτήρα ?? Τίποτα απ΄τα δύο.
Μόνο να είσαι ανέτοιμος ... όταν οι μάζες θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις “ξένες σημαίες”.

# Το να προπαγανδίσει το ΚΚΕ στο τωρινό δημοψήφισμα το καθαρό ΟΧΙ στα μέτρα της τρόικας ... τι ακριβώς εξυπηρετεί ... την μαζικοποίηση ή το ταξικό χαρακτήρα ??
Τίποτα ... παρά να θέσει τις ταξικές δυνάμεις σε “συμμαχική θέση” με έναν πολιτικό σχηματισμό που χρεοκοπεί ... αλλά δεν έχει ακόμα χρεοκοπήσει.
Τίποτα ... παρά να θέσει τις ταξικές δυνάμεις σε “συμμαχική θέση” με έναν πολιτικό σχηματισμό που έχει οριστικά εξευτελίζει και “κάψει” στα μάτια του λαού την έννοια της αριστεράς.
Τίποτα ... παρά να θέσει τις ταξικές δυνάμεις σε “συμμαχική θέση” με έναν πολιτικό σχηματισμό που αντικειμενικά εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης.
Τίποτα ... παρά να θέσει τις ταξικές δυνάμεις σε “συμμαχική θέση” με έναν πολιτικό σχηματισμό που το μόνο που πρέπει να συμβεί για να προωθηθεί το κίνημα ... είναι να αποκαλυφθεί και να σπάσει σαν απόστημα.
Τίποτα ... παρά να εμποδίσει το σπάσιμο του αποστήματος.
 
   # Το οτι το ΚΚΕ στο τωρινό δημοψήφισμα στηρίζει την ακύρωση και της “ευρωπαικής” και της “συριζαίικης” καταστροφής (με τον τρόπο του) ... πως ακριβώς εμποδίζει ... την μαζικοποίηση ή το ταξικό χαρακτήρα του κινήματος ??
Μήπως επειδή θα κακοκαρδιστούν οι μισοαπογοητευμένοι οπαδοί του Τσίπρα και θα στραφούν σε άλλες επιλογές ενάντια στο ταξικό τους συμφέρον ?? Μήπως τελικά οι μαρξιστικοί-λενινιστικοί όροι του κινήματος θα πρέπει να εμπλουτιστούν ... με τεχνικές μαζικής ψυχοθεραπείας ?? Είναι με τα καλά τους αυτοί που εγκαλούν το κόμμα (τουλάχιστον οι καλόπιστοι) ??
Μήπως επειδή το κόμμα λέει ανοιχτά σε έναν καταρακωμένο και τρομοκρατημένο λαό ... ότι και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ ... είναι όλα εκβιαστικά ΝΑΙ που θα του σκάψουν τον λάκο !! Φουντώνουν τα κινήματα με ψέματα ?? Είναι με τα καλά τους αυτοί που εγκαλούν το κόμμα (τουλάχιστον οι καλόπιστοι) ??
Μήπως επειδή το κόμμα λέει ανοιχτά σε έναν καταρακωμένο και τρομοκρατημένο λαό ... ότι η τυχοδιωκτική ηγεσία που επέλεξε ... δεν μπορεί παρά να τον καταστρέψει είτε με απάνθρωπα μνημόνια είτε με δραχμικές εκτελέσεις εαν δεν καταφέρει να βρεί την “δύναμη” να κάνει την πιρουέτα για την οποία είναι προορισμένη ?? Μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω ... αυτό που μας “κυβερνά” ?? Εχει κανένας το δικαίωμα όλα αυτά να τα κρύβει ... σε “συμμαχικά” δημοψηφίσματα του κώλου ??
Μήπως επειδή το κόμμα λέει ανοιχτά σε έναν καταρακωμένο και τρομοκρατημένο λαό ... οτι την κρυφή του ελπίδα να φύγουμε απο τις φιδοφωλιές ... την έχει επενδύσει σε γελοίους και φοβισμένους οπορτουνιστές υπηρέτες του κεφαλαίου ... που λεονταρίζουν στις διαπραγματεύσεις και παίζουν με την καταστροφή του λαού ... χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό για να τον προστατέψουν ??
Μήπως ...
Μήπως ...
Μήπως ...
Είναι με τα καλά τους αυτοί που εγκαλούν το κόμμα (τουλάχιστον οι καλόπιστοι) ?? Οι άλλοι ούτως ή άλλως συνεχώς θα το εγκαλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι