Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ο Στάλιν για το εθνικό ζήτημα (ΙΙ) - "Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα" - (πρώτο μέρος)

Ο Στάλιν το 1912
   Στα τέλη του 1912 ο Στάλιν στην εισαγωγή του άρθρου του ... "Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα" ... περιγράφει συνοπτικά πως στην φάση κάμψης του επαναστατικού κινήματος (και της απογοήτευσης που σπέρνει η κάμψη) ... "ανθίζουν τα λουλούδια του εθνικισμού" που μπορεί να μετατρέπεται ... σε "βάναυσο σωβινισμό" (τότε ήταν οι πολωνοί, οι ουκρανοί κλπ) ... "σε δυνάμωμα του σιωνισμού" (στους εβραίους. Σιωνισμός ... εθνικιστικό-αντιδραστικό ρεύμα των εβραίων κεφαλαιοκρατών) ... "σε πανισλαμισμό" (τότε ήταν οι τάταροι) ... "στην γενική κλίση του μικροαστού προς τον αντισημιτισμό" ... "σε γενική απειλή το φαινόμενο να κατακτήσει τις εργατικές μάζες" !!! 
   Μας θυμίζουν κάτι ... όλα αυτά ?? Κάτι απο εκείνα που ακολούθησαν απο τότε που ο Στάλιν τα έγραφε ... ή κάτι απο αυτά που συμβαίνουν σήμερα ??
   Το άρθρο τελείωσε τον Γενάρη του 1913 ... και δημοσιεύθηκε σε τρία φύλλα (3-5) της εφημερίδας "Προσβεστσένιγε" απο τον Μάρτη ως τον Μάη του 1913. 

   Σημείωση: Οπου στα κείμενα βλέπουμε το όρο σοσιαλδημοκρατία ... θα εννοούμε το προλεταριακό κόμμα της εποχής ... είτε στην Ρωσία (ΣΔΕΚΡ), είτε σε άλλες χώρες. 



 
   
   Στην συνέχεια του άρθρου ο Στάλιν κάνει κριτική για τον τρόπο που αναλύουν το εθνικό ζήτημα οι αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες Ρ. Σπρίνγκερ και Οττο Μπάουερ ... και συμπεραίνει ... 

   
   Συνεχίζει ο Στάλιν την κριτική στους αυστριακούς σοσιαλδημοκράτες για την προτασή τους για το εθνικό ζήτημα της Αυστρίας ... και επιμένοντας στην διαλεχτική ανάλυση των ιστορικών συνθηκών της εποχής ... καταλήγει με μιά αναλυτική σύγκριση για το πως μπαίνει το εθνικό ζήτημα στην Αυστρία και στην Ρωσία.


   Σε αυτό το σημείο ο Στάλιν "ξεψειρίζει" ... διαλεχτικά τα ντοκουμέντα των αυστριακών σοσιαλδημοκρατών ... για να καταλήξει στην κριτική του ...
   Το δεύτερο μέρος του άρθρου "Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα" ... όπου ο Στάλιν καταπιάνεται με το Μπούντ, τους λικβινταριστές και τοποθετεί το εθνικό ζήτημα στην Ρωσία ... στο επόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι